Over Reiki

Er rent een kind over straat, het struikelt en valt. Terwijl de tranen in z’n ogen schieten, gaan de handjes als vanzelf naar de pijnlijke knie. Intuïtief wetend dat dit is wat helpt om snel van zijn schaafwond af te zijn.

Letterlijk betekent Rei-Ki universele levensenergie, de energie die overal om ons heen is. Meestal spreken we over ‘Reiki’ als we de alternatieve behandelvorm bedoelen waarbij handoplegging gebruikt wordt om het zelf helend vermogen te stimuleren. Reiki als holistische behandelwijze dat werkt op de mens als geheel. Waarbij het uitgangspunt is dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden en elkaar beïnvloeden. Een Reikibehandeling kan werken op fysieke klachten zoals hoofd- rug of buikpijn. Maar ook bij problemen op mentaal en emotioneel gebied zoals vermoeidheid, stress of (faal)angst.

We gaan er daarbij veelal vanuit dat we een Reikibehandeling krijgen van iemand die met Reiki werkt. Minder bekend is dat Reiki bij uitstek geschikt is om jezelf te behandelen. Oorspronkelijk was het zelfs bedoeld voor eigen gebruik; om jezelf te ontwikkelen tot wie je in essentie bent. In die betekenis is Reiki meer dan handoplegging alleen. Het is de methode die Mikao Usui (Japan, 1865-1926) ontwikkelde voor het herontdekken van ‘je ware zelf’. Deze methode; ‘Usui Reiki Ryôhô’ is gericht op spirituele ontwikkeling. Mikao Usui ging er vanuit dat na het helen van de geest het lichaam als vanzelf volgt en dat je eerst jezelf hebt te helen voor je überhaupt een ander kan helen.

Usui Reiki Ryôhô omvat 5 elementen;
* Ademhalingsoefeningen en meditatie;
* Reikiprincipes (of leefregels);
* Symbolen en mantra’s;
* Handoplegging (oorspronkelijk alleen voor jezelf);
* Initiaties (later ook inwijdingen).
Verschillende ingangen die als hulpmiddel gebruikt kunnen worden op weg naar ‘Reiki zijn’. De staat van zijn waarbij alle aspecten van de mens volledig in balans zijn. Geest, hart en lichaam als één geheel.

Het oorspronkelijke, Japanse Reikisysteem gaat uit van 3 energiestromen waarbij de Hara de basis vormt. Dit energiecentrum vlak onder de navel (ook bekend als Ki- of Chi-punt) is het fundament, het verzamelpunt voor energie. Voldoende aarde-energie in de Hara zorgt voor stabiliteit en balans. Focus op dit punt zorgt voor gronding.
Als de basis is gelegd kunnen de andere 2 energiecentra ontwikkelt worden. Vanuit de Hara naar de kruin waar de hemel-energie huist. Werken met deze energie stimuleert je intuïtie en zorgt voor verbinding met de ziel. Aarde- en hemelenergie komen vervolgens samen in het hart. En als deze 3 energiestromen tenslotte volledig zijn samengesmolten, samen één zijn begin je je ware zelf te herinneren.

De Reiki zoals we haar hier in het Westen kennen is beïnvloed door de New Age beweging. Zo wordt hier meestal niet gewerkt met de 3 energiestromen maar is de koppeling met het chakra energiesysteem gemaakt. Ook zijn er in de loop van de tijd meerdere stromingen en vormen van Reiki ontstaan.

De bron van energie is steeds dezelfde en als de 4 unieke eigenschappen van de Reiki van Usui aanwezig zijn, mag het ‘Reiki’ heten:

  • Reiki wordt doorgegeven van leraar op leerling
  • Het vermogen om Reiki te geven, krijg je door een inwijding
  • Reiki hoef je niet te sturen, vindt haar eigen weg
  • Reiki kan geen schade toebrengen.

We kennen Reiki hier vooral als de alternatieve behandelvorm waar je met handoplegging anderen behandeld. Dat terwijl Reiki enorm waardevol is voor jezelf. Het geeft je een natuurlijk middel in handen dat breed inzetbaar is. Zo kun je Reiki gebruiken om te ontspannen op de momenten dat je last hebt van stress of om bijvoorbeeld in slaap te vallen. Je kunt het inzetten op die momenten dat je een dosis energie nodig hebt of als je merkt dat je behoefte hebt aan focus. Reiki kan je helpen sneller te herstellen bij ziekte, letsel of na een ingreep.
Ook kun je Reiki inzetten als ondersteuning bij bewustwording en zelfontwikkeling. Het helpt je uit het hoofd, meer in het voelen te komen en kan je intuïtie versterken. Reiki laat zich bovendien moeiteloos combineren met andere vormen van healing, trainingen in ontspanning of ‘bewust zijn’.

Iedereen kan Reiki leren en als je interesse hebt, heeft het zeker meerwaarde een Reikicursus te doen. Reikicursussen worden gegeven door Reikimasters of Reikitrainers die daarvoor zijn opgeleid. Er is een grote verscheidenheid aan Reikicursussen, alleen al doordat er meerdere stromingen in Reiki zijn ontstaan. Het is goed te ervaren welke Reikimaster en cursus bij jou past. Vraag bekenden naar hun ervaringen, bekijk websites en/of boek een kennismakingsbehandeling bij de Reikmaster die je op het oog hebt zodat je weet of klopt voor jou.

In de westerse Reiki zijn de cursussen ingedeeld in de volgende graden:
Reiki 1 is de cursus waarin je de basis leert van werken met Reiki.
Reiki 2 is de vervolgcursus waarin je o.a. ‘op afstand’ leert werken met Reiki.
Reiki 1 en 2 zijn relatief korte cursussen die als het goed is bestaan uit overdracht van kennis, praktische oefening en inwijdingen.
Reiki 3A is de opleiding tot Reikimaster.
Reiki 3B is de opleiding waarin je leert Reikicursussen te geven.

Heb je vragen, wil je een kennismakingsbehandeling of overweeg je een Reikicursus bij mij, stuur een berichtje dan neem ik contact met je op.