Handoplegging voor jezelf

Na een cursus Reiki 1 kun je jezelf behandelen met Reiki. Heel waardevol want je handen immers altijd bij je. Zo kun je jezelf overal en altijd behandelen. Op momenten van stress of juist als je heel moe bent. Met een zelfbehandeling stimuleer je het zelfhelend vermogen en dat kan handig zijn als je kwaaltjes hebt, ziek bent of letsel oploopt. “Alsof je een paracetamolletje hebt geslikt” zei een van mijn leerlingen eens. En precies voor dat soort situaties is het fijn jezelf te behandelen. Heb je iets ernstigers dan ga je natuurlijk ook altijd even naar de huisarts.

Regelmatig Reiki beoefenen brengt een persoonlijk groeitraject met zich mee in alle opzichten. Dat heb ik zelf ervaren en ook terug gezien bij mijn Reiki leerlingen. Voorbeelden zijn o.a. verminderen of verdwijnen van fysieke klachten, meer zelfvertrouwen, meer rust, meer in het gevoel, meer focus en beter gegrond. Realiseer je dat ont-wikkelen tijd kost en dat het met kleine stapjes gaat. Elke Reiki graad voegt iets toe aan intensiteit en mogelijkheden met Reiki te werken en jezelf hierin te ontwikkelen. De inwijdingen zorgen ervoor dat je met Reiki kunt werken èn zetten tegelijkertijd een helend proces in gang. Vaak zie je daardoor dat ont-wikkeling na een Reikicursus versnelt. Het is mooi daarvoor de tijd te nemen en jezelf regelmatig Reiki-tijd te gunnen zodat je het effect ervan ook echt kunt ervaren. Zoek daarbij naar een manier die bij jouw past. Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld fijn regelmatig te mediteren in combinatie met Reiki, anderen gebruiken Reiki om in slaap te vallen of juist te gronden aan het begin van de dag.

Zeker in het begin kan het fijn zijn met vast handposities te werken. Een complete zelfbehandeling kost dan ongeveer een half uur tot een uur, ca 2-4 minuten per handpositie. Om de tijd in de gaten te houden is een meditatie-app handig waarin je de tijd kunt instellen. Ook is er Reikimuziek op internet te vinden waar elke paar minuten een gong klinkt. Je kunt jezelf zittend of liggend behandelen waarbij het gebruikelijk is van het hoofd in de richting van de voeten te werken via de volgende handposities: 1 Ogen – 2 Oren – 3 Achterhoofd – 4 Keel – 5 Thymus (tussen keel en hart) – 6 Hart – 7 Maagstreek – 8 Buikstreek (ter hoogte van de navel) – 9 Onderbuik – 10 Heupen – 11 Schouders – 12 Onderrug – 13 Knieën – 14 Linkervoet – 15 Rechtervoet

Heb je wat meer ervaring dan vind je het misschien fijn om intuïtief te gaan werken waarbij je je handen daar legt waar nodig. Je kunt die positie dan een paar minuten vasthouden maar langer kan ook. Hoofd, hart en buik zijn vaak favoriet net als de voeten. Als je vaker met Reiki werkt, zul je merken dat het niet altijd nodig is een complete behandeling te doen. Door even je handen op je buik leggen voel je de ontspanning vaak al komen. En dat kan ook terwijl je bijvoorbeeld in de bus of trein zit onderweg naar je werk.